Mikrokuituliinan valinta ja hoito

Mikrokuituliinoja käytetään autonhoidossa hyvin monissa eri kohteissa ja työvaiheissa. Monet mikrokuituliinat soveltuvat hyvin yleiskäyttöön ns. jokapaikan liinoiksi, kun taas toiset ovat enemmän optimoituja tiettyyn käyttötarkoitukseen. Tässä artikkelissa käydään läpi valikoimamme mikrokuituliinoja ja sitä, mihin käyttöön kunkin tyyppinen liina parhaiten soveltuu.

Mikrokuituliinatyypit

Kuivausliinat

Kuivausliinat ovat reilunkokoisia, tavallisimmin n. 60 cm x 90 cm liinoja, joilla on erinomainen imukyky. Ne on optimoitu kuivauskäyttöön ja ovat kokonsakin puolesta hieman kömpelöitä muussa käytössä. Mikään ei varsinaisesti estä kuivausliinan käyttöä myös muuhun tarkoitukseen, mutta on hyvä huomioida, että jos samaa liinaa käytetään esim. vahan poispyyhintään, saattaa liinan imukyky kärsiä, jollei sitä saada puhdistettua äärimmäisen hyvin ennen seuraavaa kuivauskertaa. Siksi suosittelemme, että kuivausliinoja käytetään vain kuivaamiseen ja muuhun tarkoitukseen valitaan toiset liinat.

Kuivausliinojen perusrakenne on yleensä pitkähkönukkainen, joko molemmilta tai ainakin toiselta puolelta. Tällaisia ovat esim.

Kierretystä silmukkakuidusta valmistetut ns. twist loop -kudontaiset kuivausliinat ovat kasvattaneet suosiotaan jatkuvasti. Twist loop -kuivausliinat ovat hyvin imukykyisiä ja liukuvat rakenteensa ansiosta pinnalla kevyemmin kuin perinteiset mikrokuitukuivausliinat. Alla listatut liinat ovat joko kokonaan tai osittain silmukkakuitua:

Myös vohvelikudontaiset liinat ovat toimivia kuivauskäytössä. Ne sopivat koko autonkin kuivaamiseen, mutta ovat erityisen käteviä lasipinnoilla. Tätä liinatyyppiä valikoimassamme edustavat

Tuoretta ajattelua kuivausliinojen maailmaan tuo ns. sandwich-kerrosrakenteinen kuivausliina, jonka voi helposti vääntää kuivemmaksi kesken kuivaussuorituksen. Tämän liinan etuja ovat myös aavistuksen pienempi koko ja kevyempi käsiteltävyys.

Yleiskäyttöiset liinat

Monikäyttöisimpiä mikrokuituliinoja ovat sellaiset, joiden nukka on keskipitkää. Ne toimivat oivallisesti esim. sisustan puhdistuksessa, vahojen tai kiillotusaineiden poispyyhinnässä ja quick detailerien pyyhinnässä. Tähän ryhmään kuuluvia liinoja ovat valikoimassamme mm.

Edullisemman hintaluokan yleisliinoja on huoletonta käyttää myös esim. pienpoistossa tai muussa sellaisessa käytössä, jossa ne tahriintuvat hankalasti puhdistettaviksi. Ne sopivat käytännössä samoihin käyttökohteisiin kuin yllä mainitut yleiskäyttöiset liinatkin, vaikkakaan ne eivät ole aivan yhtä tukevarakenteisia kudokseltaan.

Edullisemmat liinamme ovat painoluokkaa 280 g/m² ja laadultaan hyvää keskitasoa. Näistä ei päivä paista läpi, eivätkä nämä hajoa käsiin kovemmassakaan käytössä kuten markkinoiden halvimmat liinat tekevät. Hinta-laatusuhteeltaan erinomaisia jokapaikan liinoja ovat 12 kappaleen nipuissa myytävät

Lyhytnukkaiset liinat

Lyhytnukkaiset liinat toimivat parhaiten lasipintojen puhdistuksessa, jossa ne varmistavat raidattoman ja nukattoman lopputuloksen vaivattomasti. Myös vahojen poispyyhinnän ensimmäisessä vaiheessa lyhytnukkaiset liinat toimivat hyvin, erityisesti jos vahaksi on valikoitunut hieman hankalammin pyyhittävä tuote. Valikoimamme lyhytnukkaisia liinoja ovat

Tuuheat liinat

Tuuheissa liinoissa nukka on hiukan pitempää ja liina on siten pehmeämpi ja pinnoille pykälää hellävaraisempi.

Erikoistuuheat liinat

Erikoistuuheat liinat ovat erittäin pehmeitä ja hellävaraisia pitkän nukkansa ansiosta. Ne toimivat parhaiten vahojen viimeistelypyyhinnässä ja quick detailerien sekä ns. vedettömien pesuaineiden kanssa. Valikoimamme tuuheita liinoja ovat

Mokkapintaiset liinat (suede-liinat)

Suede-liinat ovat erittäin ohuita, eivätkä kudokseltaan muistuta muita mikrokuituliinatyyppejä. Niiden omin käyttökohde on pinnoitteiden levityksessä, jossa liina kääräistään erillisen levitinrungon ympärille. Myös pinnoitteiden poispyyhintävaiheessa ne toimivat hyvin. Suede-liinoja on valikoimassamme Gyeonilta kolmessa eri koossa ja Nanolexilta erityisesti Si3D-pinnoitteen levittämiseen suunniteltu liina:

Mikrokuituliinojen hoito

Mikrokuituliinat on suositeltavaa pestä ennen ensimmäistä käyttöä ja aina käytön jälkeen. Liinoja voi pestä käsin tai pesukoneessa. Konepesussa 40-60 asteen lämpötila on sopiva. Linkoustakin voidaan käyttää, kunhan liina puistellaan sen jälkeen ennen lopullista kuivausta.

Parhaan pesutuloksen saa erityisesti mikrokuituliinoille suunnitelluilla pesuaineilla, jotka pitävät liinat imukykyisinä ja pehmeinä toistuvienkin pesujen jälkeen. Valikoimamme mikrokuitupesuaineita ovat

Mikrokuituliinojen pesuun voi halutessaan käyttää myös tavallista pyykinpesuainetta. Pesuaineeksi tulee valita nestemäinen tuote, jossa ei ole valkaisuaineita. Jauheet sisältävät usein zeoliittia, joka on hienojakoista savea. Sen jäämät voivat tehdä liinoista naarmuttavia. Älä käytä mikrokuituliinoille myöskään huuhteluaineita.

Värilliset liinat voivat päästää väriä pesuveteen, joten ne on hyvä pestä erillään valkoisista liinoista. Mikrokuituliinojen kanssa ei kannata pestä muita tekstiilejä, sillä niistä irtoava nukka saattaa tarttua mikrokuituliinaan ja heikentää siten liinan toimivuutta.

Jos mikrokuituliinoja kuitenkin joudutaan pesemään sekaisin muiden tekstiileiden kanssa, kannattaa liinat laittaa vaikka pienisilmäisiin pesupusseihin. Pesupussit suojaavat muita tekstiilejä mikrokuituliinojen aiheuttamalta hankaamiselta ja mikrokuituliinoja muiden tekstiileiden nukalta.

Ota yhteyttä info@autonhoitokauppa.fi tai 044 585 4557, kun tarvitset lisätietoa.

© Autonhoitokauppa 2020