Pieni detailing-sanasto

Autonhoitoon ja sen hifistyneimpään muotoon, detailingiin, liittyy paljon termejä ja lyhenteitä, jotka eivät välttämättä aukea ensilukemalla. Täältä löydät selityksiä muutamille yleisimmille termeille, sekä vierasperäisille että suomenkielisille.

Jos et löydä etsimällesi termille tai lyhenteelle selitystä tältä listalta, älä jää epäröimään, vaan kysy meiltä: info@autonhoitokauppa.fi tai 044 585 4557.

2BM

Two Bucket Method. Katso kahden ämpärin tekniikka.

50/50

Alkuperäisen naarmuisen lakkapinnan vertailu koneella kiillotettuun pintaan, jolloin samassa kuvassa näkyy puoliksi kiillottamaton ja puoliksi kiillotettu pinta. Voidaan käyttää myös muissa tuotevertailuissa, mutta yleisin on kiillotustuloksen esittely.

APC

All Purpose Cleaner; Monikäyttöpuhdistusaine niin autonhoidossa kuin kotonakin. Tuote, joka sopii oikein laimennettuna useimpien pintojen turvalliseen puhdistukseen.

AIO, A-I-O

All In One; Suojatuote ("vaha"), joka myös puhdistaa, hioo ja osittain täyttää mikronaarmuja maalipinnalla. Käytännössä kaikki "markettivahat" ovat tähän kategoriaan kuuluvia ja niiden varsinainen vahapitoisuus on hyvin pieni.

beading

Veden pisarointi pinnalla. Eri suojatuotteet käyttäytyvät eri tavoin ja yksi autonhoitoharrastajien käyttämä vertailukohde on veden pisaroinnin voimakkuus tuotteella käsitellyllä pinnalla. Hyvä beading aikaansaa yleensä myös matalalla paineella runsaasti vettä pinnalle laskettaessa sheeting-efektin. Katso myös sheeting ja open end hose -kuivaus.

bioliuotin

Ympäristöystävällisempiä vesiliukoisia liuotinpesuaineita kutsutaan usein bioliuottimiksi. Nämä ovat eri laimennussuhteilla hyvin monikäyttöisiä tuotteita autonhoidossa. Esim. Bilt Hamber Surfex-HD on bioliuotin.

bleeding

Lentoruosteen, jarrupölyn ym. rautapitoisen lian poistamiseen kehitettyjen erikoisaineiden eli ns. raudanpoistoaineiden värinmuutos violetiksi/punaiseksi, kun tuote reagoi rautahiukkasten kanssa.

carnauba

Luonnonvahojen ja hybridivahojen yksi tärkeimmistä ainesosista. Saadaan brasilialaisen carnauba-palmun lehdistä.

clay (clay bar)

Auton maali- ja lasipintojen puhdistukseen käytettävä savi. Savipalaa liu'utetaan sopivan liukasteen kanssa auton pinnalla, jolloin pintaan kiinnittyneet pinttyneet likahiukkaset tarttuvat siihen. Savea käytetään vasta auton perusteellisen puhdistuksen loppuvaiheessa, kun muilla keinoin on jo irrotettu suurin osa liasta.

cyclo

Kaksilaikkainen epäkeskokiillotuskone, jota on valmistettu USA:ssa vuodesta 1953 lähtien. Alkuperäinen cyclo on laadukas (ja kallis ollakseen pienitehoinen epäkeskokone) työkalu, joka on harvinaisuus harrastajien keskuudessa. Cyclon n. 40 euron hintaiset kopiot sen sijaan ovat suosittuja ensimmäiseksi kiillotuskoneeksi. Alkuperäisen metallikuorisen cyclon kanssa niillä ei tosin ole muuta tekemistä kuin ulkomuoto ja perustoimintaperiaate.

DA

Dual Action Polisher. Katso epäkeskokiillotuskone.

DAS-6

Harrastajien keskuudessa suosittu edullinen epäkeskokiillotuskone. Koneesta on useita eri brändien väreissä myytäviä malleja, mutta perusrakenne on kaikissa sama. Koneesta on olemassa myös hieman tehokkaampi DAS-6 Pro -versio.

DAT

Diminishing Abrasive Technology tarkoittaa kiillotustyön kuluessa hajoavilla hiomapartikkeleilla toteutettua kiillotusainetta. Aluksi aine on siis karkeampaa ja se pilkkoutuu yhä pienemmiksi hiukkasiksi. DAT-tyyppiset aineet on tärkeää "ajaa loppuun", jotta tulos on toivotunlainen. Katso myös SMAT.

deiron, de-iron

Katso raudanpoistoaine.

detar, de-tar

Katso pienpoistoaine.

epäkeskokiillotuskone

Epäkeskoliikettä tekevä kiillotuskone. Vapaasti pyörivä epäkeskokone (ns. limppuepäkesko, joka viittaa rakenteen vastapainoon) ei pyöritä laikkaa, vaan tekee muutaman millimetrin kokoista ympyrää. Tämä liike saa laikan myös pyörimään hitaasti, n. 1 kierroksen sekunnissa oman akselinsa ympäri silloin kun laikkaa painetaan sopivalla voimalla pintaa vasten. Vapaasti pyörivän epäkeskokoneen laikan pyöriminen pysähtyy, jos pintaa kohti kohdistuvaa voimaa käytetään liikaa. On olemassa myös pakottuja epäkeskokoneita, joissa laikan pyöriminen on hammasrattailla pakotettu seuraamaan epäkeskoliikettä. Nämä koneet sijoittuvat työstöteholtaan vapaan epäkeskokoneen ja rotary-koneen välille. Pakotetun epäkeskokoneen työstöliike pysyy samanlaisena riippumatta siitä, kuinka voimakkaasti laikkaa painetaan kohti pintaa.

esipesu

Tärkein vaihe auton pesussa, jos halutaan pinnan säilyvän mahdollisimman pitkään uudenveroisessa kunnossa. Esipesun aikana naarmuttava lika pehmitetään ja huuhdellaan pois painepesurilla. Vesiletkuhuuhtelukin on parempi kuin esipesun jättäminen kokonaan väliin. Esipesun suorittamiseen paras väline on painepesuriin liitettävä vaahdotin eli foam lance ja pesuaineena Bilt Hamber Auto-foam.

foam lance

Vaahdotin; Painepesurin suihkuputken tilalle liitettävä laite, jonka pesuainesäiliöön laitetaan erityisesti tähän käyttöön suunniteltua vaahtoavaa ja ilman mekaanista kosketusta hyvin puhdistavaa pesuainetta, kuten Bilt Hamber Auto-foamia.

glaze

Kiiltoa lisäävä tuote maalipinnalle. Tuotteesta riippuen glazea voidaan käyttää joko suojatuotteen (="vahan") alla tai päällä. Glaze saattaa sisältää myös mikronaarmuja peittäviä ominaisuuksia.

grit guard

Hiekanerotin; pesuämpärin pohjalle laitettava muutaman sentin korkuinen ritilä, jonka tarkoituksena on estää veden vapaa liikkuminen ämpärin pohjalla ja täten hiekan ja muun naarmuttavan lian nouseminen uudelleen kiertoon pesukinnasta ämpäriin kastettaessa.

hiilivetyliuotin

Liuotinpesuaine, joka on seos erilaisista hiilivetyjen ryhmään kuuluvista yhdisteistä. Perinteiset liuotinpesuaineet ovat näitä veteen liukenemattomia tuotteita. Katso myös bioliuotin.

hologrammit

Auton maalipinnalla yleensä viimeistelemättömän koneellisen kiillotuksen jälkeen esiintyvä heijastusilmiö, joka on saanut nimensä sen aiheuttaman kolmiulotteisen efektin mukaan. Pahimmin hologrammit tulevat ilmi tummissa väreissä, kun taas esim. valkoisessa ja hopeanvärisessä autossa niitä on käytännössä mahdotonta nähdä, vaikka kiillotustulos olisikin samalla tavalla puutteellinen. Hologrammit muodostuvat lukuisista ympyrämäisistä mikronaarmuista, joita silmä ei enää näe varsinaisina naarmuina ja ne näkyvät parhaiten auringonvalossa. Hologrammit poistetaan riittävän hienolla kiillotusaineella ja miedosti leikkaavalla laikalla. Helpoimmin hologrammien poisto onnistuu aloittelijalta epäkeskokiillotuskoneella.

hybridivaha

Vaha, joka sisältää sekä luonnonvahoja (yleensä mm. carnauba- ja mehiläisvahaa) että synteettisiä ainesosia.

hydrofobisuus

Pinnan vedenhylkivyys, jota havainnoidaan sekä veden pisaroinnin (beading) että poisvalumisen (sheeting) avulla.

IPA

Isopropyylialkoholi eli isopropanoli. Autonhoidossa tämä tarkoittaa yleensä kyseisen aineen 50 % liuosta akkuveteen sekoitettuna, jolloin sitä käytetään kiillotusaineiden poispyyhintään tai viimeisenä työvaiheena ennen pinnan suojausta vahalla/sealantilla/kestopinnoitteella. IPA:lla on myös monia heikkouksia ja vaihtoehdoksi IPA:lle suosittelemme tutustumaan Bilt Hamber Cleanser-fluidin ja Gyeon Prepin kaltaisiin viimeistelypuhdistustuotteisiin.

kahden ämpärin tekniikka

Pesutekniikka, jossa pesuväline viedään auton pinnalta huuhdeltavaksi erilliseen puhtaan veden ämpäriin ennen kuin se kastetaan uudelleen pesuaineliuosta sisältävään ämpäriin. Vähentää pesunaarmujen syntymistä.

kanttaaminen

Myllytyksessä laikan reunan voimakkaampi painaminen kohti pintaa. Kanttaamalla pyritään lisäämään leikkaavuutta yksittäisten naarmujen kohdalla niiden poistamiseksi.

karvalaikka

Katso villalaikka.

kestopinnoite

Synteettinen auton ulkopintojen pinnoite, jonka arvioitu kestoikä on yli 6 kuukautta ja joka kestää pesua liuotinpesuaineilla muita suojatuotteita paremmin. Jotkin kestopinnoitteet muodostavat myös riittävän kerrospaksuuden, jolla voidaan saavuttaa jonkinasteinen suoja pinnan naarmuuntumista vastaan.

kosketukseton pesu

Pesumetodi, jossa pesuaine annostellaan auton pinnalle esim. vaahdottimella tai painesumuttimella ja vaikutusajan jälkeen huuhdellaan painepesurilla.

kovavaha

Enimmäkseen markkinointitarkoituksessa esiintyvä nimike pinnan suojaamiseen käytettävästä LSP-tuotteesta. Viittaa yleisimmin vain tuotteen kiinteään olomuotoon pakkauksessa.

lampaanvillapesukinnas

Lampaannahasta ja siinä luonnostaan kiinni olevasta villasta valmistettu autonpesukinnas. Hellävaraisin mahdollinen väline auton mekaaniseen pesuun. Minimoi pesunaarmujen syntymisen.

liuotinpesuaine

Liuotinpesuaineella voidaan tarkoittaa perinteistä hiilivetyliuotinta, joka ei liukene veteen, tai ympäristöystävällisempää bioliuotinta. Liuotinpesuaineet eivät lähtökohtaisesti ole vahaturvallisia, vaikka riittävästi laimennetut bioliuottimet eivät kertapesulla poistakaan kestävimpiä vahoja.

LSP

Last Step Product / Last Stage Product; Auton maalipinnan suojaava tuote (vaha, sealant tai pinnoite), joka levitetään viimeisenä, kun tarvittavat puhdistus- ja kiillotustoimenpiteet on ensin suoritettu.

markettivaha

Lähes kaikista perhemarketeista löytyvät tuotteet, joita puhekielessä kutsutaan vahoiksi, vaikka ovatkin yleensä all in one -tuotteita.

maskaavuus

Suojatuotteen kyky peittää pinnan pieniä virheitä, kuten pesu- ja lumiharjanaarmuja.

mikrokuitulaikka

Yleisimmin vaahtomuovirunkoinen kiillotuslaikka, jonka pinta on mikrokuitumateriaalia. Mikrokuitulaikat toimivat parhaiten epäkeskokiillotuskoneilla.

myllytys

Maalipinnan koneellinen kiillotus.

nanopinnoite

Nanohiukkasiin perustuva suojatuote, jonka kemiallinen kestävyys on erittäin hyvä. Nanopinnoitteet lasketaan yleensä kuuluviksi kestopinnoitteisiin.

open end hose -kuivaus

Kuivaustapa, jossa vettä lasketaan suuttimettoman avoimen vesiletkun kautta auton pinnalle. Tällöin pienellä paineella valuva suurehko vesimäärä saa aikaan ilmiön, jossa hyvin hoidetun pinnan pystyy "pyyhkimään" lähes kuivaksi, kun edetään järjestelmällisesti ja rauhallisin liikkein. Open end hose -kuivaus helpottaa varsinaista kuivausliinalla suoritettavaa kuivausta merkittävästi. Katso myös sheeting.

ONR

Alunperin lyhenne viittaa Optimum No Rinse -autonpesuaineeseen, jota ei tarvitse huuhdella. Termiä käytetään Suomessa usein myös muiden valmistajien vastaavien tuotteiden, esim. Ultima Waterless Wash Plussan kohdalla.

pesunaarmut

Auton pintaan mekaanisen pesun yhteydessä aiheutuvat erilaiset naarmut. Välineistä ja tekniikasta riippuen syntyy hyvin vähän lähes huomaamattomia naarmuja tai pahimmillaan auton pinnan voi pilata kertapesulla.

pesusieni

Yleisimmin esiintyvässä muodossaan (tiivispintaisena vaahtomuovisena) vältettävä autonpesuväline. Hankaa hiovaa likaa auton pintaa vasten pystymättä sitomaan sitä itseensä.

pienpoistoaine

Pienpoistoaineena käytetään tehokkaita hiilivetypohjaisia tuotteita, koska piki ei tehokkaasti liukene ns. bioliuottimiin. Pienpoisto on siksi erillinen työvaiheensa auton ulkopintojen perusteellisessa puhdistuksessa.

PTG

Paint Thickness Gauge, maalipinnan paksuusmittari. Kuluttajahintaluokan mittareilla saadaan mitattua maalipinnan kokonaispaksuus rautametalli- ja alumiinipinnoilta. Koneellisen kiillotuksen yhteydessä PTG on hyvä keino saada tietoa maalipinnan "myllytysvarasta". Paikka- ja ylimaalatuilla pinnoilla arviointi on mittariakin apuna käytettäessä hankalampaa. Muovipinnoilta mittaavat ja maalauksen kerrokset erottelevat mittarit ovat toistaiseksi tuhansien eurojen hintaisia ja siksi harvinaisempia harrastajapiireissä.

pyörrejäljet

Väärien pesumetodien aiheuttamat ympyrämäiset naarmut auton pinnalla.

quick detailer, QD

Pikaviimeistelyaine, jolla yleensä pesun jälkeen pyritään saamaan "juuri vahatun" auton ulkonäkö. Voidaan käyttää myös vahalla tai sealantilla suojatun pinnan lisäsuojana.

raudanpoistoaine

Auton ulkopinnoille ja vanteisiin kiinnittyneen rautapitoisen lian poistoon käytetty tuote. Nykyiset raudanpoistoaineet indikoivat raudan löytymisen värinmuutoksella violetiksi/punaiseksi. Katso myös bleeding.

RDS (RIDS)

Random Isolated Deeper Scratches, eli satunnaiset toisistaan erillään olevat syvemmät naarmut. Nämä tulevat selvästi erottuvina esille yleensä silloin, kun kiillotusta on aloitettu miedosti leikkaavilla tuotteilla ja kevyemmät pesunaarmut poistuvat ensin, jolloin RIDS-tyyppiset naarmut näkyvät helpommin.

rotary-kiillotuskone

Pyörivää liikettä tekevä kiillotuskone, ns. "rälläkkämalli", jonka kierrosnopeudella ei kuitenkaan ole mitään tekemistä kulmahiomakoneiden kanssa. Laadukkaiden rotary-koneiden kierrosnopeudet lähtevät jopa alle 400 r/min lukemista.

savestus

Katso clay.

sealant

Synteettinen "vaha". Nimeä sealant käytetään yleensä synteettisesti tuotettujen suojatuotteiden erottamiseksi luonnonvahoista.

sheeting

Veden valuminen pois pinnoilta. Tätä ominaisuutta käytetään hyväksi esim. auton esikuivaamisessa avoimen vesiletkun kanssa, jolloin vesi pyyhkiytyy pois ja pinta jää lähes kuivaksi. Katso myös open end hose -kuivaus.

SMAT

Super Micro Abrasive Technology tarkoittaa äärimmäisen pienillä hiomapartikkeleilla toteutettua kiillotusainetta. Aine ei pilkkoudu kiillotuksen aikana, vaan hiovat aineet pysyvät koko ajan samankokoisina. SMAT-tyyppisellä aineella kiillotuksen voi lopettaa missä vaiheessa tahansa. Katso myös DAT.

snow foam

Vaahdottimessa eli foam lancessa käytettävä pesuaine, joka peittää auton lumikerrosta muistuttavaan vaahtoon.

spray & rinse -tuote

Auton ulkopintojen suojatuote, joka sumutetaan märälle pinnalle ja sen jälkeen vain huuhdellaan painepesurilla. Helppokäyttöinen ja nopea tapa suojata auto.

swirls, swirl marks

Katso pyörrejäljet.

talla

Kiillotuskoneen akseliin kierteillä kiinnitettävä alusta laikan kiinnittämistä varten. Tallassa on velcrotarrapinta, johon laikka kiinnitetään. Pehmeä talla on nykyisin suosituin, koska se helpottaa koneen käsittelyä.

traffic film

"Liikennefilmi"; Lika, jota on vaikea poistaa kosketuksettomalla pesulla.

vaahtomuovilaikka

Yleisimmin käytössä oleva kiillotuslaikkatyyppi auton maalipinnan työstössä. Vaahtomuovilaikoilla saadaan katettua hyvin laaja leikkaavuusalue voimakkaasti leikkaavasta viimeistelylaikkaan saakka. Esim. Chemical Guys Hex Logic –laikoista löytyy leikkaavuudeltaan seitsemän erilaista laikkaa. Vaahtomuovilaikkaa voimakkaampaa leikkaavuutta saadaan villalaikoilla.

vaha

Puhekielen yleisnimitys auton maalipinnan suojatuotteille, jolloin se voi tarkoittaa niin AIO-, vaha-, sealant- kuin kestopinnoitetyyppistäkin tuotetta. Autonhoitokaupan jaottelussa vahalla tarkoitetaan luonnonvahaa eli ainoastaan luonnonvahoja sisältävää tuotetta tai hybridivahaa eli yhdistelmää luonnonvahoista ja synteettisistä ainesosista.

villalaikka

Aitoa lampaanvillaa oleva kiillotuslaikka. Villalaikkoja on erityyppisiä, mutta yleisohjeena voidaan sanoa villalaikan olevan aina leikkaavuudeltaan vaahtomuovilaikkaa voimakkaampi. Oikein käytettynä villalaikat nopeuttavat työtä, mutta turhaan ei liian leikkaavaa laikkaa tule käyttää.

viuhkasuutin

Parhaiten autonpesuun soveltuva painepesurin suutintyyppi. Muodostaa mallista riippuen esim. 25 asteen viuhkan, joka ei ole säädettävissä eri leveyksiin tai pistemäiseksi.

WOWA

Wipe On, Walk Away. Suojatuote, joka ei tarvitse perinteistä vahan "kiillotusta", eli poispyyhintää. Tuote asettuu itsestään kirkkaaksi pinnaksi. Esim. Ultima Paint Guard Plus ja Optimum Opti-Seal ovat WOWA-tuotteita.

ylläpitopesu

Auton normaali pesu vahausten välissä. Ylläpitopesuissa tulee käyttää vahaturvallisia aineita ja menetelmiä

© Autonhoitokauppa 2015